De mange facader

Det er ikke kun til Halloween og Fastelavn at vi klæder os ud og bærer masker – Jo, måske I bogstavelig forstand men i overført betydning bærer vi kostumer året rundt, og for mange er det uden at vide det. Vi har idéer, tanker og overbevisninger om hvem vi ønsker at være, hvad vi har lyst til at vise og hvordan vi allerede er. Alt dette er med til at opbygge vores facade hvor vi udstiller os på den måde som vi ønsker verdenen skal se os på – og det er helt normalt!

Vi mennesker ønsker at vise verdenen den bedste side af os, og vi undgår som udgangspunkt at give udtryk for vores fejl og mangler. Vi ser det på sociale medier, dating profiler og sågar i jobansøgninger hvor vi udstiller hvad vi ønsker at vise. Nogen gange er den bedste side af os selv bare ikke engang os selv, men en del af den facade vi vil vise verdenen.

Når verdenen ser vores facade og den maske vi bærer, er det også den maske vi bliver dømt for at bære, uanset om masken er en forlængelse af vores oprigtige jeg, eller en helt anden person. Folk ser os som udgangspunkt for den person vi ønsker at vise, og de danner deres indtryk baseret på hvad vi viser og fortæller. – Hvorfor kan det være en skidt ting?

Hvis der er forskel på det ”jeg” du viser, og det ”jeg” du oprigtigt er, vil den anerkendelse (god som dårlig) blive møntet på din facade, og ikke dit oprigtige jeg. Det vil potentielt være med til at skabe en større kløft i mellem hvem du er, og hvem du fremstiller da der kan være nogle krav til din facade som du oprigtigt ikke kan stå inde for. Dette kan være med til at skabe situationen hvor din maske er hvad folk kan lide og ikke din ægte personlighed. Det kan derved forstærke din facade og det bliver endnu sværere at give slip på hvad du ikke er. Situationen kan trækkes endnu længere ud, og du kan ende med at bygge karriere, venskaber eller forhold baseret på personen du ønsker at være, og ikke hvem du er, og derved måske ikke opnå oprigtig glæde over dine omstændigheder.

Hvad kan man gøre? Hvis du ønsker at blive fremstillet for hvem du oprigtigt er, er det vigtigt at du kan være ærlig – Ikke kun overfor andre, men endnu mere overfor dig selv. Du skal vide hvem du er, hvad du kan lide, hvad du ikke kan lide, hvad du ønsker at opnå, hvad du ønsker at undgå og hvad dine fejl og mangler er. Når du kan være ærlig overfor dig selv, og andre og vise dit ægte ”jeg” vil anerkendelsen også falde på dig som person. Denne anerkendelse kan være med til at give et boost til din selvtillid, og hjælpe dig med at rette op på de fejl og mangler du ønsker at ændre.

Vi har alle vores fejl og det kan være let at glemme når vi alle forsøger at vise den bedste side af os, og skjule de fejl og mangler vi har måttet have.

Vær ærlig overfor dig selv, og vis verdenen hvem du er og få den anerkendelse for det som du fortjener.

Featured Posts
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square