Energi så du kan være på!

Energi er flyvsk, og lader til at komme og gå som det passer sig, hvilket kan være til gavn eller til skam alt efter omstændighederne.

Når vi taler om energi, og det at være ”på” så er vi nødt til, at tale om ens mindset, og hvordan det påvirker ens energiniveau til den pågældende opgave.

Vi skal huske, at i forhold til Neuro-psykologien, så vil ting vi gentager flere gange, blive en vane i forhold til vores neurale-forbindelser. Så hvis vi hele tiden har fokus på at vi har det skidt, vil vores neurale-netværk blive stærkere til at tænke, at vi har det skidt og det vil derfor blive lettere for os, at tænke negativt om tilsvarende omstændigheder, og derved blive påvirket af denne negativitet.

Vi kender alle sætningen ”Jeg gider godt nok ikke i dag” - som er det første der bliver sagt, så snart vækkeuret er slået til gulvet mandag morgen, og vi har åbnet vores morgentrætte øjne.

- Hvad er der galt med den sætning?

Når du starter dagen ud med ”Jeg gider godt nok ikke i dag” giver du mere energi til, ikke at have nogen energi. Dit fokus ligger altså på, at du ikke har nogen energi, og faktisk slet ikke gider dagen. Derved vil dine neurale forbindelser i hjernen, langsigtet blive bedre til ”ikke at gide i dag” og det kan på sigt gå hen og blive en vane, at starte dagen med sådan en mentalitet.

Dit fokus er afgørende for dit energiniveau!

Hvis du er fokuseret på hvor meget du hader dit job, hvor lidt du gider være her og hvor meget du har lyst til at lave alle mulige andre ting, så vil dit energiniveau på denne/disse aktivitet(er) automatisk falde. Dette skyldes, at du bliver ved med at stimulere dine neurale forbindelser til, at denne handling ikke gavner dig, eller stiller nogen af dine behov.

Hvad kan du ellers gøre?

Ændre dit mind-set! Fokuser på de positive ting i omstændighederne, og find styrke i det. I stedet for at slå vække-uret af natbordet, bande over mandag morgen og den irriterende medarbejder der altid forstyrre din kaffe-pause, kan du med fordel tænke over de positive elementer denne mandag morgen har at byde på. Det kunne fx være det er varmt og solen skinner, hvor godt den skjorte sidder på dig, den lækre morgenmad eller hvor godt den første tår af morgenkaffen smager. Ved konsekvent at tænke mere positivt end negativt, vil dine neurale-forbindelser i hjernen blive trænet til at tænke positivt. Dette kan komme dig til gavn på mange aspekter så som, at se muligheder frem for forhindringer, være gladere og ikke mindst have mere energi.

Fokuser på HVORFOR

Den her ting, som du ikke har energi til ikke? - Hvorfor gør du det overhovedet?

De fleste arbejder for at tjene penge, så de kan overleve, men hvad arbejder de ellers for? – Er det for at spare op til en ferie, er det fordi det er noget man er god til, eller er det noget helt andet? – Det er vigtigt for din motivation og derved dit energiniveau, at du er bevidst om hvorfor du gør, hvad du gør. Så skær helt ind til benet, og find ud af hvad der får dig til, at gøre dette som du ikke har energi til.

Et eksempel: Hvorfor tager jeg på arbejde? – For at tjene penge. Hvorfor vil jeg tjene penge? – For at kunne købe mit fladskærms-tv. Hvorfor vil jeg gerne have et fladskærms-tv? – For at kunne se film i god kvalitet. Hvorfor vil jeg gerne se film i god kvalitet? – Fordi det gør mig glad.

I eksemplet kan vedkommende finde energi til at arbejde, ved at have fokus på det fladskærms-tv de ønsker, og kvaliteten af alle de film de kan se på det. De vil derfor blive motiveret af deres klare mål, som er at få råd til et fladskærms-tv, så de kan se film i god kvalitet, som er med til at gøre dem glade.

Undersøg selv, hvilke behov der bliver stillet, ved at du gør ting som du måske ikke ønsker at gøre.

Så for at få mere energi og derved motivation til vores opgaver, kan vi træne vores neurale-netværk til at fokusere på positivitet fremfor negativitet, vi kan fokusere på vores HVORFOR og finde styrke i vores mål. Hvad kan vi ellers gøre?

Hvis du har desperat brug for et hurtigt energi-kick, hvor samtlige espresso og energidrikke ikke har kunnet løfte dine morgen-trætte øjne, kan du med fordel give dig mental energi, ved fysisk aktivitet. Du læste rigtigt, du kan få mere mental energi ved at bruge fysisk energi. Med det sagt, betyder det ikke at du skal ned og ro 15 km på ro-maskinen, eller løfte 180kg i bænkpres i det lokale fitness-center. Det eneste det kræver er en meget kort, men intens løbetur.

Næste gang du står uden energi, så tag en løbetur på 10-15 sekunder hvor du giver den al den fysiske energi du har.

HVAD SKER DER?

Når du er fysisk aktiv, og laver noget der kræver energi, vil du automatisk mentalt vågne mere op. Dette skyldes at når du løber, og får din krop i en fysisk krævende aktivitet, så vil du øge fordøjelse, adrenalin og blodomløbet. De øgede blodomløb vil være med til, at give mere ilt til din hjerne, som derved vil have lettere ved at arbejde og give dig mere mental kapacitet.

Featured Posts
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square