Hvad er god kommunikation? - Del 1


Føler du dig misforstået? Eller misforstår du måske selv andre? Har du nogensinde sagt sætningen ”Det var jo ikke sådan ment” efter at du har trådt nogen over tæerne uden at mene det? I så fald, kan der være nogle elementer i dine evner til at kommunikere som kunne styrkes, og gøres bedre!

Dette vil være en serie af artikler til at introducere dig for nogle af de begreber, teorier og praktiske metoder der vil styrke dig i din kommunikation. Og derved gøre dig bedre til bl.a. førstehåndsindtryk, skabe tillid, hvordan du stiller de rigtige spørgsmål, og meget mere der kan bruges både professionelt og privat.

For at forstå hvad god kommunikation er, så er det vigtigt at forstå hvad kommunikation er. Kommunikation er nemlig ikke ”bare” ordene der kommer ud af munden på dig, der er meget mere i det end det. En god kommunikatør er i første omgang bevidst om at 55% af deres kommunikation kommer igennem deres kropssprog (det non-verbale). Kroppen har en stor effekt på det sagte ord, og det er lige fra hvordan du bruger dine hænder, dit blik, din holdning og sågar hvilket retning dine fødder peger i. Alle disse elementer afspejler hvad din krop ubevidst forsøger at fortælle.

Eksempel: Nogen mennesker har tilbøjelighed til at ryste på hovedet når de lyver og svarer ”ja” til et spørgsmål hvor sandheden havde været ”nej”. Dette er en naturlig reaktion for kroppen, da den ved at svaret reelt er ”nej” og du derfor ryster på hovedet. Det er altså vores hjerne der vil forsøge at afspejle hvad der egentligt er sandt igennem vores kropssprog.

De næste 38% af din kommunikation er igennem tonelejet (det ekstra-verbale), og hvordan du bruger stemmen til at fortælle ordene der kommer ud af munden på dig. Taler du højt eller lavt, taler du op eller ned til punktummet, smager du på ordene, eller vælter de ud af munden på dig så snart du tænker dem?

De sidste 7% af din kommunikation er ordene (det verbale) der kommer ud af munden på dig. De ord som skaber sætninger der giver mening.

Når vi har fået forståelse for fordelingen af vores egen kommunikation, og er blevet bevidste om hvordan vi siger ting, såvel som hvordan vi visuelt ser ud når vi siger det, så kan vi begynde at tale om den gode kommunikation.

Det første skridt i den gode kommunikation er at forstå, at al adfærd har en positiv hensigt. Lad os tage udgangspunkt i et skænderi, hvor modtageren af skænderiet opfatter det som et angreb, trods at afsenderen måske starter skænderiet i forsvar. – ”Hvordan kan det være?” Lad os tage udgangspunkt i, at du kommer træt hjem fra arbejde ovenpå en hård og lang dag, og du ønsker egentligt bare at kunne hygge dig med din partner. Du bliver mødt at din partner, som ser rigtig sur ud og fortæller dig, at du skal smide dine sokker til vask, i stedet for at lade dem flyde. Du reagere, og fortæller at du lige er kommet hjem efter en lang dag, og helst bare vil hygge. Din partner fortæller, at de ikke føler sig respekteret når du smider dine sokker rundt omkring, og de så skal gå og rydde op efter dig, i stedet for at bruge tiden på hygge. Dette er din partners synsvinkel.

Du føler dig ikke respekteret, fordi din partner går mere op i dine beskidte sokker end at du er kommet hjem efter en lang dag på arbejde, for at tjene penge til jer og familien. Og du egentligt bare vil hjem og slappe af med din partner til en hyggelig aften. Dette er din synsvinkel.

Den positive hensigt bag din såvel som din partners adfærd er, at i egentlig begge bare vil bruge mere tid sammen. Så i ønsker altså begge to at opnå det samme, men fordi i ikke kunne anerkende hinandens behov ender i med at skændes. I stedet for, kunne du have reageret ved at fortælle, at du er glad for, at de ønsker at bruge mere tid sammen med dig, og du nok skal blive bedre til at rydde dine sokker op, trods du måske ikke føler overskuddet for det. På den måde får du altså anerkendt din partners behov, og i ender med en hyggelig aften, i stedet for et skænderi.

Vi vil i næste artikel introducere dig for metoder til at blive endnu bedre til at kommunikere, og mere specifikt hvordan du styrker dit førstehåndsindtryk hvor vi kigger på bl.a. dit kropssprog, din måde at give hånd på og hvordan du bedst mulig skaber god kemi imellem dig og modtageren.

Du kan skrive dig op til vores nyhedsbrev ved at klikke her, og modtage gode tips til at styrke din kommunikation i hverdagene såvel som at modtage notifikationer om opdatering på vores blog.

Ønsker du at læse mere, og lære mere om hvad vi hos Novineuro kan lærer dig, kan du klikke her og læse meget mere om vores uddannelser, og hvad de indebærer.

Featured Posts
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square